هر پروژه ساختمانی مسکونی یا تجاری و یا سوله باید با یک فوندانسیون محکم شروع شود. فوندانسیون نه تنها در یکپارچگی ساختاری کلی ساختمان دخیل است بلکه همچنین حفاظت در برابر آسیب سیل یا بلایای دیگر را فراهم می سازد. این خصوصاً وقتی مهم است که فوندانسیون فلزی می سازید، چنانکه الزامات فوندانسیون پیچیده تر از آن چیزی هستند که در ابتدا به نظر می رسند.

 فوندانسیون باید قادر مهار ساختمان شما باشد در عین حال که باید پاسخ درستی به بارهای اعمال شده داده و انتقال انرژی را توزیع نماید.

"اگر در حال احداث یک سوله هستید، شما باید پایه ای از دانش در مورد فوندانسیون های انواع سوله داشته باشید تا شروع به کار کنید."

در این پست، ما ملاحظات کلیدی برای فوندانسیون های ساختمان فولادی را بررسی می کنیم، برخی از مرسوم ترین انواع فوندانسیون ها را معرفی می کنیم و نکات و توصیه های اضافی را به منظور انتخاب مسیر درست ارائه می دهیم.

ملاحظات نوع فوندانسیون سوله


پیش از انتخاب مناسب ترین نوع فوندانسیون برای پروژه ی ساخت سوله، شما باید فاکتورها و ملاحظات زیر را در نظر بگیرید:

  • از نقشه و طرح مد نظر برای بنای فوندانسیون سوله استفاده کنید. به طور خاص، بر کیفیت خاک تمرکز کنید. اگر ضعیف است، پیش از پیشروی تعویض آن را در نظر بگیرید.
  • آیا منطقه ای که سوله شما در آن قرار دارد، به صورت مکرر در معرض بادهای شدید یا زمین ناپایدار است (یعنی، از نقطه نظر زمین لرزه یا لرزش) اگر این چنین است، باید اندازه شالوده با ارتفاع بیشتر و/یا میلگردهای کلاف و پیچ های مهاری در طراحی فوندانسیون گنجانده شوند. این نوع طراحی به جبران تنش های درگیر در بار افقی بالای سوله کمک خواهد کرد.
  • اگر نیروی بلندشدگی باد(آپلیفت) یک مشکل در آن منطقه است، باید برای آن آماده باشید. برای انجام این کار هم می توانید از شالوده های عمیق تر استفاده کنید یا وزن فوندانسیون را افزایش دهید. خاک رویی یک گزینه ی محتمل دیگر است. با گزینه های طراحی درست، شما می توانید از نیروی بلندشدگی ستونی جلوگیری کنید.

نکته کلیدی: پیش از انتخاب نوع فوندانسیون، فاکتورهایی همچون ابعاد سوله، بار عمودی و افقی، کیفیت خاک، شرایط باد و لرزش ها را در نظر بگیرید.

بیشتر بخوانید: بررسی مشخصات یک سوله استاندارد

انواع فوندانسیون ها برای سوله ها

حال که از برخی از چالش های بالقوه مرتبط با ساخت یک فوندانسیون سوله محکم و پایدار مطلع می باشید، اجازه دهید برخی از انواع فوندانسیون ها را بررسی کنیم.

1- دال

این نوع از فوندانسیون گاهی اوقات با نام "دال شناور" یا "فوندانسیون شناور" شناخته می شود- گرچه ممکن است نادرست باشد(به "نکته" در ادامه توجه کنید).

به منظور ساخت چنین فوندانسیونی، ساختمان سازها بتن ریزی کرده و آن را تقویت می کنند. پس از اتمام دال، ضخامت دال چیزی بین 3-1/2” تا 5-1/2” خواهد بود. با هرطبقه از ساختمان، این اندازه دو برابر می شود و می توان از شالوده های عمیق در صورت لزوم استفاده کرد.

ایده آل: فوندانسیون دال را برای وقتی در نظر بگیرید که یک سوله صنعتی را می سازید. با این کار هم در هزینه ها و هم در زمان ساخت صرفه جویی می کنید و نیروی کاری حداقل خواهد بود. وقتی کیفیت خاک ضعیف است، این فوندانسیون پایداری فوق العاده ای را  فراهم می کند.

نکته: اگرچه اصطلاح های "دال شناور"، "دال" و " فوندانسیون شناور" گاهی اوقات به جای یکدیگر مورد استفاده قرار می گیرند، اما "دال شناور" به طور خاص به فوندانسیون ترکیبی بین یک دال و یک جدول دلالت دارد(ادامه را بخوانید).

2- فوندانسیون جدول

این نوع از فوندانسیون متفاوت از یک دال است به گونه ای که درون آن شامل "جدولی" از بتن ریخته شده و تقویت شده پیرامون محیطی است که در آن سازه بنا خواهد شد. هیچ بتنی در آن محیط ریخته نخواهد شد. 

هنگام شروع ساخت و ساز در ساختمان اصلی، دیوارها بر روی جدول قرار می گیرند. شالوده ها با جدول بنا می شوند. اگر دیوارهای حامل بار درون سازه وجود دارند، افزودن جداول بیشتر الزامی خواهد بود. فوندانسیونی که به این روش شامل چندین جدول هستند را فوندانسیون های "نواری" می نامند.

ایده آل: اگر می خواهید فضای تنگ زیر طاق(گربه رو) داشته باشید، این نوع فوندانسیون سوله را در نظر بگیرید. این نوع می تواند هزینه های زیادی را در طراحی زیرزمین های سنتی صرفه جویی کند. فقط به خاطر داشته باشید که اگر در منطقه ای سوله می سازید که مستعد رطوبت و گل و لای است، فضای تنگ زیر طاق می تواند مشکل ساز باشد. آن ها همچنین زیستگاه های محبوب آفات هستند.

3- فوندانسیون دال شناور

همانطور که در نکته گفته شده در بخش پیشین به آن اشاره شد، این یک نوع طراحی ترکیبی بین یک دال سنتی و یک جدول است. ساخت و ساز با بنا یک فوندانسیون جدول آغاز می شود. به محض این که جدول شالوده ها قرار گرفتند، سازندگان یک دال را درون محیط های احاطه شده ی ساخته شده می ریزند.

ایده آل: دلیل در نظر گرفتن ساخت این نوع از فوندانسیون ترکیبی برای وقتی است که شما یک فوندانسیون دال می خواهید(به جای یک گربه رو) اما نگران نشست منتج به آسیب هستید. طراحی ترکیبی "حائل" بیشتری را برای فوندانسیون فراهم می کند که همه چیز را حل و فصل می کند.

4- فوندانسیون پایه ای(ستونی)

با این نوع از فوندانسیون، ستون های تقویت شده ی بتنی در اعماق زمین در اطراف محیطی نصب می شوند که سازه بنا خواهد شد. این ها قادر به پشتیبانی از بار عمودی سوله یا سازه فلزی هستند. یک دیوار تیر تراز ادغام می شود تا تنش های بار افقی را خنثی سازد.

ایده آل: این نوع از فوندانسیون را برای موقعیت هایی در نظر بگیرید که در آن ها شما نگران نیروی بلندشدگی باد هستید و خاک خشک، فشرده و پایداری برای کار کردن دارید. فوندانسیون های پایه ای در بخش کشاورزی کاربرد فراوانی دارند اما ممکن است برای سازه های دیگر در صنایع متنوعی مورد استفاده قرار گیرند.

5- فوندانسیون قابل حمل

دقیقاً همانطور که اسمش دلالت دارد، یک فوندانسیون قابل حمل فوندانسیونی است که می توان آن را بلند کرده و حرکت داد.

ایده آل: واضح است که این نوع از فوندانسیون را وقتی مد نظر می گیرید که بنایی را می سازید که امکان دارد بعدها محل آن را تغییر دهید، خصوصاً اگر این کار را مکرراً انجام خواهید داد. این نوع فوندانسیون همچنین مزایایی از نقطه نظر صرفه جویی در هزینه ها دارد و می تواند زمان ساخت و نیروی کاری مورد نیاز برای بنا را کاهش دهد. این نوع از فوندانسیون معمولاً برای سازه ها و سوله های اداری قابلیت حمل در سایت های ساخت و ساز بکار گرفته می شوند.

نکته کلیدی: تعداد متفاوتی از انواع فوندانسیون ها وجود دارند که شما می توانید برای سازه های فولادی و ساخت سوله انتخاب کنید. آن ها عبارتند از دال، جدول، دال شناور، فوندانسیون های ستونی و قابل حمل.


نکات اضافی برای انتخاب نوع درست فوندانسیون سوله

حال که شما با انواع مختلف فوندانسیون های ساختمان فولادی و سوله ها آشنا هستید، به چند نکته می پردازیم.

  • یک فوندانسیون تنها به اندازه ی موادی که در آن بکار برده شده اند، مستحکم خواهد بود. اطمینان حاصل کنید که نسبت های درستی از مواد اولیه را در مخلوط بتنی خود دارید. استحکام فشاری نهایی باید در حدود 3000 پوند بر اینچ مربع باشد. اگر به استحکام بیشتری نیاز دارید، خاکستر بادی یا مواد اضافی دیگر را در نظر بگیرید.
  • به منظور قرار دادن درست بتن، لازم است تا اشکال محکمی بسازید. اگر اشکال ساخته شده ما تحت فشار دچار کمانش شوند، بتن تا حد انتظار خشک نخواهد شد. شکل نهایی دارای عیوب و نواقصی خواهد بود.
  • وقتی بتن ریزی می کنید، اطمینان حاصل کنید که این کار را به صورت یکنواخت انجام دهید و بتن عاری از حباب و لاتینات باشد.
  • پس از بتن ریزی، فرآیندهای غربالگری و پرداخت را تکمیل کنید و منتظر بمانید تا خشک شود.
  • از قبل برنامه ریزی کنید تا مطمئن شوید که بتن شما زمان لازم برای عمل آوری داشته باشد. تمام تلاش خود را بکنید تا زمان بتن ریزی به گونه ای تنظیم شود که بتن حداقل 72 ساعت بدون این که در معرض بارندگی باشد، زمان داشته باشد. هوا نباید خیلی گرم یا خیلی سرد باشد. بازه دمای ایده آل در محدوده ی بین 50-90 درجه فارنهایت می باشد. اگر هوا سرد باشد، عمل آوری طولانی تر خواهد بود. برای رفتن به مراحل بعدی پروژه عجله نکنید. صبر کنید تا فوندانسیون به طور کامل سفت شود.
  • هر کاری که می کنید، هرگز یک فوندانسیون بتنی را در آب و هوای انجماد و یخ زدگی نریزید. اگر یخبندان شود، بتن در طی فرآیند عمل آوری ترک می خورد. در نتیجه فوندانسیون نهایی 50% ضعیف تر خواهد بود.
  • پیش تر در مورد مشکل ساز بودن شرایط خاک ضعیف در ساخت و ساز یک ساختمان فولادی صحبت کردیم. اگرچه ممکن است مجبور به جایگزینی و تعویض خاک نباشید اما باید آن را مد نظر داشته باشید. گرچه این مسئله چند مرحله را به فرآیند ساخت و ساز سوله اضافه می کند اما در کل موجب صرفه جویی در زمان و هزینه های فوندانسیون خواهد شد.
  • پیش از آغاز کار، بتن خود را به طور کامل پسابیده(آبگیری) کنید. این فرآیند ممکن است چند هفته به طول انجامد.
  • آیا می خواهید فرآیند عمل آوری را تسریع بخشید؟ مواد شیمیایی برای این منظور وجود دارند اما مهم ترین آن ها "کلسیم کلراید" نام دارد. اگرچه ممکن است استفاده از این ماده شیمیایی در پروژه های ساختمانی دیگر مناسب باشد اما یک انتخاب بد برای یک سوله است چرا که می تواند منجر به خوردگی شود.

نکته کلیدی: کیفیت فوندانسیون سوله شما نه تنها به نوع فوندانسیونی که انتخاب می کنید، بستگی دارد بلکه ساخت حرفه ای آن نیز وابسته است.

کجا می توانید کمکی در مورد فوندانسیون ساختمان فولادی خود دریافت کنید؟

اگر خود قادر به مدیریت کار در ساختن فوندانسیون سوله هستید، به طور قطع در هزینه ها صرفه جویی خواهد شد. اما اگر در مورد پیشرفت کار مطمئن نیستید، کمک گرفتن از متخصصین سوله مارکت بهترین تصمیم است.